O nama

U SUŠTINI

Želim izgraditi ogromnu zgradu. Koja može mijenjati oblik. I boje. Prvi korak? Temelji. Čak i ako se odlučim za levitirajuću varijantu, najvažnije je napraviti kvalitetne temelje. Zamisli da krenem graditi od sedmog kata. Ne bi išlo. Tako da, definitivno ću se baciti na temelje!

Ljudski mozak je plastičan. To znači da on stvara nove neuronske puteve i veze, a njegovi se neuronski sklopovi organiziraju i reorganiziraju kao odgovor na iskustvo. Dječji mozak je jako plastičan. Djeci ideje pršte na sve strane. Korak do znanosti se našao upravo tu, s vizijom da je baš tad kad je ideja najviše, djeci potreban kontekst znanosti jer im ona omogućava da grade kvalitetne temelje.

_DSF7080

Korak do znanosti“ je nastao kao prirodan slijed višegodišnjeg djelovanja u popularizaciji znanosti u STEAM području (Science Technology Engineering Arts Mathematics)  za djecu u dobi od 4 do 12 godina.

kȍrāk m 〈N mn -āci〉, u značenju djela ili postupka

dȍ (I) prij., u značenju neposredne blizine

znȁnōst ž 〈G -osti, I -osti/-ošću〉, u značenju ukupnosti sređenih i uopćenih znanja koje uključuje promatranja, pokuse, istraživanja i objašnjavanje činjenica i pojava u pojedinim dijelovima čovjekova poznavanja prirode i društva

 

                                                                                                                      ŠTO RADIMO

RASTEaM”

Korak do znanosti djeci već od četvrte godine kroz cjelogodišnje i to višegodišnje edu-programe nudi okruženje konstruktivnih i logički vođenih situacija te podražaja koji stimuliraju njihov razvoj. Uz pomoć u osnovi jezika, a konkretno koristeći tzv. STEAM: Science Technology Engineering Arts Mathematics, koji nam omogućuju neizmjeran spektar novih riječi, jezika i koncepata, djeca imaju priliku  neposredno proživjeti:

Eksperimente, izradu različitih funkcionalnih naprava, izuma i igračaka, znanstvene i društvene igre, male znanstvene projekte, izazovne zadatke, programiranje, mjerenja, prikaze i analize mjerenih podataka, slaganje i konstruiranje… Sve to stimulira njihova  osjetila i  zainteresirani dječji duh! Dijete tijekom naših programa uči iz vlastitog iskustva i  ‘raste’ 🙂 Nakon toga, mogućnosti su beskonačne!

Dakle, djeci ne govorimo što da vide, već samo usmjeravamo njihov pogled. Tako prirodni proces istraživanja postaje sam sebi svrha, igra se njime provlači, a učenje je zabavno!

U ovakvom okruženju djeca imaju priliku izraziti svoju kreativnost i inovativnost, testirati svoje pretpostavke i isprobati moguća rješenja, slobodno istraživati i izraditi nešto što zaista funkcionira. U konačnici djeca postaju aktivni sudionici vlastitog razvoja i razvijaju svoje kognitivne i motoričke  sposobnosti, komunikacijske i socijalne vještine te se uče obuhvatnije razmišljati. Dijete koje sudjeluje u ovom procesu ne boji se griješiti, a uvijek teži ka uspjehu. Zbog te sinergije, dijete se tijekom i nakon ovako vođenih aktivnosti u konačnici osjeća dobro i ispunjeno!

 

                                                                                                                              KAKO TO RADIMO

Jedan od osnovnih temelja čovjekovog razvoja je jezik. Od trenutka kad je kod djeteta razvijen jezik odnosno osnovni komunikacijski sustavi i osnovni instrumenti za imenovanje objekata iz svijeta oko nas, dolazi do značajne potrebe za širenjem rječnika odnosno razumijevanjem njegovih pojedinih dijelova i povezivanjem istih u logičku cjelinu.

Jednostavno rečeno: kad naučimo onda koristimo jednu riječ umjesto svih onih riječi koje opisuju značenje te iste riječi.

Alat koji pritom koristimo je u suštini PROCES logičkog sustava kojeg zovemo učenje. Učenje dakle podrazumijeva, ne memoriju, već istraživanje pomoću svih osjetila, povezivanje i izazov kritičkog razmišljanja tj. korištenje poznatog da bi se spoznalo ono još nepoznato i kreiralo novo, da bi se proširio vizir, da bi se učilo i dalje.

Novu riječ (imenovanje) koristimo onda kad nam je poznat logički sustav koji automatski koristimo kao cjelinu. Dakle, ako ne razumijemo što neka riječ znači, ne možemo ju ni koristiti.

“Dobar Vam prst, kako brste gospodine?” 😀

Vjerujemo da je djeci već od četvrte godine potrebno što različitije okruženje, što više podražaja, što više neobičnih im situacija, priča, izazova, koncepata i nadasve poticaja na konstruktivan sadržaj koji ih stimulira, uz koji rastu i razvijaju se. To svakom čovjeku daje mogućnosti za širu sliku i u tom duhu uspostavljamo odnos s djecom s kojom dijelimo vrijeme. 🙂

8.6manja

 

 Svoju viziju ostvarujemo aktivnostima kroz AUTORSKE programe:

  • cjelogodišnji edu-program “RASTEaM”
  • cjelogodišnji edu-program “PROBOTika”
  • STEaM ROĐENDANE
  • STEaM KAMPOVE
  • ZNANSTVENE INTERAKTIVNE PREDSTAVE
  • FAMILY BUILDING STEaM PROGRAME

Svi naši programi podrazumijevaju interdisciplinaran, interaktivan te ponajviše iskustven oblik edukacije pa je u skladu s tim naš glavni alat rada eksperiment, a naš moto je:

ISTRAŽIVANJE + IGRA = UČENJE + ZABAVA

Statut Korak do znanosti

Podaci o udruzi na linku:

https://banovac.mfin.hr/rnoprt/Detalji.aspx?id=49352

Ako imate želju na neki način podržati naš rad, s nama surađivati i sl., javite se!

info@korakdoznanosti.com 092 173 8801

Oni naš rad prepoznaju i podržavaju 🙂 Hvala!

Naš donator (klik na sliku) 🙂

zlatarmmlogotip

Naš medijski pokrovitelj (klik na sliku) 🙂

Lukin portal logo2 (2)